ΑΝΤΙΓΟΝΗ Μια συναρπαστική μεταφορά του αρχαίου μύθου στο σήμερα
ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Image Credits: © Ticket Services

ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Μια συναρπαστική μεταφορά του αρχαίου μύθου στο σήμερα από την Λούλου Ράκζκα

0 Shares
0
0
0

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ ανεβάζει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στις 9.00μμ, μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού έργου του Σοφοκλή ΑΝΤΙΓΟΝΗ γραμμένη από τη νέα αγγλίδα συγγραφέα Λούλου Ράκζκα (Lulu Raczka) με δύο μόνο πρόσωπα, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, που κατά τονθεωρητικό του θεάτρουGeorgeSteinerαποτελεί τον πιο επιδραστικό δραματικό μύθο από καταβολής θεάτρου μέχρι σήμερα, ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη μέσα στη σκηνική εγκατάσταση που δημιούργησε η αξιόλογη εικαστικός Νάντια Καλαρά καιμε τις δύο νέες ταλαντούχες ηθοποιούς της Δραματικής Σχολής του θεάτρου Κυδωνία στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που η συγγραφέας θέλει να βρίσκονται σε πολύ νεαρή, τρυφερή ηλικία, Τόνια Κατσούλη (Αντιγόνη) και Σοφία Γαροφαλάκη (Ισμήνη).

Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παίζεται στο θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12, από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, (15 παραστάσεις) κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9μμ και Κυριακές απογευματινή στις 7.30μμ. Τιμή εισιτηρίου 14 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό).

ΑΝΤΙΓΟΝΗ Μια συναρπαστική μεταφορά του αρχαίου μύθου στο σήμερα
ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Image Credits: © Ticket Services

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα – βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, την διανομή, εισαγωγικά και πληροφοριακά κείμενα σχετικά με το έργο και φωτογραφίες από την παράσταση.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ :

Ο πόλεμος έχει τελειώσει. Οι νεκροί έχουν θαφτεί. Οι φταίχτες έχουν τιμωρηθεί. Ο κόσμος νιώθει τη ζωή να επιστρέφει. Όλοι θέλουν μια καινούρια αρχή. Η Αντιγόνη όμως έχει άλλες ιδέες. Δεν θέλει να συμβιβαστεί, δεν θέλει να προσχωρήσει στη νέα τάξη πραγμάτων, δεν θέλει να ξεχάσει.

Στην τολμηρή αυτή διασκευή του κλασσικού κειμένου του Σοφοκλή, με επιρροές και από την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, η Λούλου Ράκζκα δίνει τα ηνία στις δυο νεαρές γυναίκες που βρίσκονται στο επίκεντρο του δράματος, στην καρδιά της ιστορίας, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο έργο, ασεβές και ανατρεπτικό.

Με κυρίαρχα στοιχεία τα κίνητρα της Αντιγόνης και τον αγώνα της Ισμήνης να καταλάβει και να αποδεχτεί τις πράξεις της αδερφής της, η συγγραφέας δημιουργεί μια καινούρια δυναμική στον μύθο, ανιχνεύοντας τα όρια της τραγωδίας στην σημερινή εποχή όπου και τοποθετεί τη δράση του έργου.

Η κριτικός της εφημερίδαςTheGuardianLynGardnerέγραψε για τη συγγραφέα«Η γραφή της Λούλου Ράκζκα είναι τόσο ξεχωριστή και ώριμη που είναι δύσκολο να πιστέψεις πως είναι τόσο νέα».

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Η Λούλου Ράκζκα (Lulu Raczka) είναι μια βραβευμένη νέα Αγγλίδα συγγραφέας, πολωνικής καταγωγής. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Barrel Organ Theatre κι έχει ανεβάσει με το σχήμα αυτό το πρώτο της θεατρικό έργο Nothing (2013-14) με το οποίο απέσπασε και το βραβείο θεατρικής συγγραφής των Sunday Times. Το επόμενο έργο της Some People Talk About Violence (2015) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και αμέσως μετά στα θέατρα του Λονδίνου New Diorama και Camden’s People Theatre.

Το 2016 το έργο της Κλυταιμνήστρα ήταν ένα από τα έργα που αποτελούσαν το Κουαρτέτο της Ιφιγένειας που παρουσιάστηκε στο θέατρο Gate. Το έργο της Grey Man (2016) παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ Shakespeare in Shoreditch και μετά στο Θέατρο 503 στο Λονδίνο. Το πιο πρόσφατο έργο της A Girl in School Uniform (Walks into a Bar) πρωτοανέβηκε στο West Yorkshire Playhouse και στο New Diorama στο Λονδίνο (2017). Αυτή την εποχή δουλεύει την πρώτη της τηλεοπτική δουλειά Lena the Psychic.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Επιμέλεια κειμένου παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Σκηνική εγκατάσταση: Νάντια Καλαρά
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Μάσκες: Όλγα Βερυκάκη
Χορογραφία: Στελλίνα Ιωαννίδου
Φωτισμοί: Μικαέλα Παπά
Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμίλιος Καλογερής

Why Chania - City's Blinding Lights
Why Chania – City’s Blinding Lights

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Αντιγόνη: Τόνια Κατσούλη
Ισμήνη: Σοφία Γαροφαλάκη

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Παρασκευή και Σάββατο στις 9μμ και Κυριακές απογευματινή στις 7.30μμ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1.30′

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

On-line προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ. 28210-92395

0 Shares
You May Also Like